Crearea unui site
ghid pentru incepatori
Crearea unui site, in mare, se realizeaza in trei pasi simpli: alegerea platformei pentru realizare site web, alegerea domeniului si a hostingului, configurarea, proiectarea si modificarea site-ului. Esti gata? Sa incepem!
Alegerea platformei pentru realizarea unui site
Daca nu vrei sa folosesti in totalitate codificarea in HTML, CSS si PHP si sa muncesti foarte mult, realizarea unui site se poate realiza mult mai usor folosind o platforma, adica un sistem de management al continutului (CMS). Cele mai populare platforme de creare a unui site sunt:
- WordPress – Mai bine de jumatate din site-urile existente acum pe internet ruleaza in WordPress. Este gratuit, extrem de personalizabil si usor de utilizat, se poate extinde pentru a gestiona orice necesitate si a putea realiza site-uri mici de prezentare, dar si magazine online. In WordPress exista numeroase pluginuri cu care poti crea formulare de contact sau de abonare, galerii de fotografii si multe altele. De asemenea, in WordPress este usor sa realizezi un site responsive, adica un site care functioneaza si se vede bine pe tablete si smartphone-uri.
- Wix – este un constructor de site-uri usor de utilizat cu o interfata simpla, dar costa destul de mult si nu este potrivit pentru site-urile mari.
- Squarespace – este un constructor de site-uri cu un design atragator cu care poti realiza site-uri frumoase, dar cu costuri lunare mari. De asemenea, nu are functie de migrare a site-ului.
- Drupal – este o alta platforma puternica apreciata de programatorii si dezvoltatorii web cu experienta, insa necesita studiu si ar fi dificil sa fie utilizata de incepatori.
- Joomla – este comparabil cu WordPress si poate fi considerat un instrument bun pentru realizarea de site-uri, insa necesita cunostinte de baza de codificare pentru a putea face lucrurile sa functioneze exact asa cum vrei.
Gasirea numelui de domeniu si a hostingului
Pentru un site este nevoie de numele de domeniu care este adresa web si numele site-ului plus o extensie, dar si de hosting, adica un serviciu de gazduire care iti va conecta site-ul la internet.
Daca WordPress este gratuit, numele de domeniu si gazduirea site-ului costa, dar nu foarte mult. Pentru un aspect profesional este esential sa ai propriul nume de domeniu si nu unul gratuit, iar hostingul de calitate inseamna o viteza buna de incarcare a site-ului si iti garanteaza siguranta acestuia.
Nume de domeniu si hosting poti gasi la https://www.bluehost.com/, https://www.hostgator.com/, https://www.hostinger.ro/ sau https://www.dreamhost.com/. Dar mai sunt multe alte oferte.
Odata ce ai numele propriu de domeniu poti crea conturi de e-mail profesionale care vor arata mult mai bine decat cele de Yahoo sau de Gmail.
De ce sa tii cont cand alegi numele de domeniu pentru crearea unui site
La alegerea numelui de domeniu in vederea crearii unui site sunt cateva reguli de care ar trebui sa tii cont:
- Daca urmeaza sa realizezi un site de prezentare a unei afaceri, numele de domeniu ar trebui sa se potriveasca cu cel al companiei, iar daca este un site personal, poti alege numele tau.
- Numele de domeniu se termina cu o extensie precum .com, .ro, .org, .net si apar mereu alte extensii. Este de preferat, insa, sa eviti extensiile neobisnuite si sa optezi pentru cele sugerate care sunt cele mai populare si mai usor de retinut de utilizatori.
- Alege un nume care sa fie usor de retinut si care sa aiba legatura cu continutul. Cu cat va fi mai scurt, mai clar si mai concis, cu atat va fi mai usor de retinut si sunt sanse ca vizitatorii sa nu il uite.
- Alege un nume de domeniu atragator care sa creeze o impresie placuta si sa fie usor de pronuntat si de scris.
- Urmeaza regula daca nu imi place cum suna, nu il aleg!
Configurarea si proiectarea site-ului – pasi realizare site web
Pas 1 – Instalarea WordPress-ului
Aproape toate companiile de hosting profesionale si de incredere au integrata instalarea WordPress-ului cu un singur click. Facilitatea este disponibila fie in timpul procesului de creare a contului, fie in panoul de control al acestuia.
Daca nu te descurci, pe internet vei gasi numeroase tutoriale despre cum se instaleaza WordPress.
Pas 2 – Alegerea temei pentru site-ul tau
Tema poate fi gratuita sau premium si reprezinta sablonul de design care va genera aspectul site-ului. Toate sabloanele se pot modifica si personaliza dupa dorinta. In WordPress vei gasi peste 8.000 de sabloane si teme gratuite din care poti alege. Dupa alegerea temei, urmeaza instalarea acesteia si activarea.
Daca nu ai gasit ceva care sa iti placa printre temele din WordPress, poti consulta ofertele de teme premium de la https://themeforest.net/, https://creativemarket.com/, https://www.mojomarketplace.com/, https://www.elegantthemes.com/, https://themify.me sau https://www.studiopress.com/ .
Pas 3 – Adaugare continut: pagini si postari
Inainte de a personaliza site-ul, va trebui sa adaugi ceva continut, adica pagini si postari. Acestea vor fi alese in functie specificul site-ului si de obiectivele acestuia. Toate site-urile, insa, trebuie sa contina Homepage, Despre noi, Contact.
Paginile pe care le vei mai adauga trebuie sa tina cont de ce informatii sunt utile pentru vizitatorii site-ului. De asemenea, va trebui sa iei in considerare continutul vizual, adica fotografiile si filmarile video.
Pentru a-ti usura munca, unele teme WordPress vin cu sabloane de pagina pentru anumite tipuri de site-uri sau cu optiuni de aspect pentru fiecare pagina. Din Settings HomePage vei putea selecta pagina pe care vrei sa o folosesti ca pagina de pornire a site-ului tau, apoi poti trece la crearea altor pagini pentru site-ul tau. Fiecare pagina iti permite sa adaugi titlu, imagini si continut.
Pas 4 – Asigura-te ca site-ul tau creat este bine organizat
Pentru a fi usor de utilizat, site-ul trebuie sa fie bine organizat, inca de la inceput. Cu cat vei adauga mai mult continut, cu atat structura site-ului va deveni mai importanta.
Pentru organizare, meniul de navigare este esential. Imediat dupa ce ai creat cateva pagini, este timpul sa le organizezi si sa le pui in meniu. Apoi sa alegi continutul care vrei sa apara in aceste meniuri.
Pas 5 – Personalizeaza-ti site-ul
In WordPress, din Appearance – Customize, poti modifica multe parti din site: titluri, culori, imagini de fundal, meniuri, widgeturi, etc. De asemenea, poti schimba HomePage-ul si pagina de blog. Optiunile disponibile variaza in functie de tema aleasa.
Pe langa personalizarea temei, poti folosi numeroase pluginuri, unele sunt gratuite, altele premium. Poti gasi in jur de 60.000 de pluginuri numai in directorul pus la dispozitie de WordPress. Acestea adauga la site diverse functionalitati si caracteristici.
Iata cateva pluginuri utile pe care ar trebui sa le instalezi atunci cand realizezi un site web:
- Yoast SEO – este necesar pentru optimizarea pentru motoarele de cautare;
- Jetpack – include functii care optimizeaza viteza site-ului, integrarea cu retelele sociale, marketingul digital, formulare de contact si casuta de Search de pe site;
- Smush – comprima imaginile incarcate de WordPress si te ajuta sa economisesti spatiul de stocare, ceea ce va creste timpul de incarcare a paginilor;
- WooCommerce – este util la realizarea unui magazin online;
- MonsterInsights – adauga Google Analytics la tabloul de bord WordPress.
Daca vrei sa ai mai mult control asupra modului in care arata site-ul tau creat, poti instala un plugin de generare de pagini care vine cu functionalitatea drag-and-drop si iti permite sa creezi continut mult mai usor. Cele mai populare optiuni sunt Elementor, Divi sau Beaver Builder.
Pas 6 – Lansarea site-ului
Daca ai terminat de creat site-ul, este timpul sa il lansezi oficial. Asigura-te ca totul este in regula, verifica si corecteaza postarile si, daca totul este in regula, fa clic pe butonul Coming Soon Active din partea de sus si apoi pe Launch your site din partea de jos.
Gata! Acum poti verifica site-ul tau online! Fa click pe fiecare pagina pentru a te asigura la toate linkurile functioneaza, ca textul arata bine si ca imaginile sunt formatate adecvat.
Felicitari, acum poti spune ca ai creat primul tau site web!