Creare site WordPress
ce trebuie sa faci pas cu pas daca esti incepator
Site-urile web sunt necesare pentru a-ti vinde produsele si serviciile, pentru a construi o baza de clienti si a-ti extinde afacerea pe termen lung. Crearea unui site in WordPress nu este deloc atat de dificila pe cat ai crede si, daca esti incepator si vei parcurge acest articol, vei fi ghidat pas cu pas. Nu ai nevoie de multe resurse si nici de abilitati de codificare, ci doar de timp si determinare!
Fata de alte platforme disponibile pentru creare site (Wix, Blogger, etc), WordPress iese in evidenta pentru ca este gratuit, usor de utilizat si ofera caracteristici si functionalitati puternice cu care poti crea orice tip de site. De aceea, nu este de mirare ca a devenit instrumentul de baza in realizarea site-urilor de prezentare si a magazinelor online. Cu WordPress poti crea de la zero orice site doresti, ia calatoria ta incepe acum!
Ce este WordPress si de ce ar trebui sa il alegi pentru crearea unui site?
WordPress este un software open-source cu care poti crea orice tip de site. Este un sistem de management al continutului (CMS) care iti ofera un sistem de sabloane si teme, dar si o arhitectura de plugin. Drept urmare, iti permite sa iti personalizezi site-ul intr-o mare masura, indiferent daca este vorba despre un magazin online, un blog sau un site de prezentare a afacerii.
In prezent, mai bine de jumatate din site-urile de pe intrenet au la baza WordPress. De ce? Pentru ca ofera peste 55.000 de pluginuri cu care poti adauga usor functionalitati si caracteristici site-ului.
De asemenea, vine cu peste 3.000 de teme gratuite profesionale si atragatoare, te ajuta sa faci optimizarea SEO intr-un mod prietenos, ofera performante ridicate pentru site care va fi responsive pentru dispozitivele mobile. Deloc in ultimul rand, are un tablou de bord puternic si este accesibil si usor de folosit.
Pe langa faptul ca este gratuit, accepta si multe servicii de gazduire cu MySQL si PHP si este actualizat constant pentru a creste gradul de securitate, a imbunatati performantele si a adauga nou functii.
Hai sa trecem la treaba si sa parcurgem pasii necesari pentru creare site WordPress.
Inregistreaza numele domeniului
Numele de domeniu este URL-ul sau adresa online a site-ului si alegerea acestuia este primul pas in creare site WordPress. Pentru a obtine un nume de domeniu poti contacta un furnizor online precum GoDaddy sau NameCheap.
De asemenea, ar trebui sa cauti si cateva optiuni de hosting sau de gazduire a site-ului tau. Unele dintre acestea includ, pe langa gazduire, si furnizarea gratuita a numelui de domeniu.
Numele de domeniu trebuie sa fie cat mai relevant pentru continutul site-ului, sa contina cuvinte cheie legate de afacerea pentru care este realizat site-ul, sa fie scurt si simplu si sa sune cat mai bine. Acesta trebuie sa aiba o extensie, cele mai recomandate fiind .com, .ro, .org sau .net.
Achizitioneaza serviciul de hosting pentru crearea unui site WordPress
Un alt pas important in creare site WordPress este achizitionarea unui serviciu de hosting profesional. Acesta joaca un rol crucial in modul in care va functiona site-ul tau, in securitatea lui si, daca este de calitate, iti va aduce multe beneficii. Furnizori de hosting sunt Bluehost, SiteGround, HostGator, dar gasesti multe oferte de gazduire partajate (cand imparti spatiul pe server cu alte site-uri si partajezi memoria si spatiul pe disc, dar si viteza de incarcare a site-ului). De asemenea, poti gasi oferte de gazduire la WordPress, dedicat (ai control deplin asupra spatiului de stocare si a resurselor serverului) sau clouds (resursele sunt alocate unui grup de mai multe servere).
Serviciul de hosting trebuie ales in functie de tipul de site creat, de necesitatile de memorie, spatiu si alte resurse. De asemenea, este recomandat sa verifici serviciul de migrare pentru a-ti putea muta site-ul la un alt provider daca nu esti multumit, sa afli daca accepta HTTPS si ofera certificare SSL pentru securitate si sa iei in considerare numarul de site-uri pe care le vei crea in viitor. Deloc in ultimul rand, asigura-te ca folosesc versiuni de MySQL si PHP compatibile cu WordPress, vezi ce facilitati de rezerva au si ce servicii de asistenta clienti ofera.
Instaleaza si configureaza WordPress
Dupa cumpararea numelui de domeniu si a hostingului, vei primi un email de la echipa de asistenta cu informatiile necesare pentru a-ti accesa profilul si a incep sa lucrezi la site-ul tau. Pentru a-ti fi mai usor, furnizorii de hosting ofera clientilor lor posibilitatea de a instala WordPress cu un singur click, in numai cateva minute, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji.
Dupa instalare, conecteaza-te cu numele de utilizator si parola si poti trece la crearea site-ului WordPress.
Alege tema in WordPress si pluginurile necesare
Temele imbunatatesc aspectului site-ului, iar in WordPress poti gasi gratis numeroase teme frumoase. WordPress-ul este renumit pentru numele mare de sabloane, machete, culori, stiluri de formatare si numarul mare de optiuni de proiectare pe care le ofera. Toate acestea sunt necesare pentru a crea usor un aspect cat mai atractiv si mai profesional, chiar daca esti incepator. Desigur, poti chiar sa cumperi o tema care sa aiba mai multe functii incluse si un design aparte.
Pentru functionalitati suplimentare cum ar fi cresterea securitatii, optimizarea SEO, formulare de contact sau Google Analytics, poti instala pluginuri. WordPress ofera utilizatorilor sai peste 55.000 de pluginuri gratuite iar cele mai utile sunt Yoast SEO(pentru optimizare SEO), TablePress (pentru a include tabele in site), WP Super Cache (pentru cresterea vitezei), etc. Poti gasi pluginuri mai multe la furnizori precum CodeCanyon.
Adauga pagini si continut site-ului tau WordPress
Daca ai ales o tema si ai instalat pluginurile necesare esti gata sa treci la crearea paginilor de baza ale site-ului tau. Acestea sunt: pagina principala (HP sau HomePage), pagina Despre noi, pagina de produse sau servicii, pagina de Contact si sectiunea de Blog. De asemenea, vei mai avea nevoie de o pagina cu Termeni si Conditii, Politica de confidentialitate, retur, livrare, etc.
Pe fiecare pagina adauga continut de calitate, relevant, unic si cat mai atractiv. Textul trebuie sa fie cat mai simplu si usor de inteles si de citit. Continua sa adaugi postari legate de nisa ta de activitate pentru a creste traficul organic si a-ti extinde afacerea prin cresterea leads-urilor. Pentru a creste conversiile, poti folosi multe instrumente cum ar fi newsletterele, dar acesta este un alt subiect.
Personalizeaza-ti site-ul
Este important ca site-ul creat in WordPress sa fie cat mai atractiv si mai usor de utilizat. Cu cat utilizatorul va avea o experienta mai placuta, cu atat este mai posibil sa devina client sau sa te caute in viitor. Poti face acest lucru prin:
- Pagina statica sau dinamica – in functie de continutul ales. De exemplu, pagina de pornire poate deveni dinamica, iar pe cea Despre noi o poti pastra statica. Poti face modificarile dorite din meniul Settings, optiunea Front Page Display. Nu uita ca la final sa salvezi modificarile.
- Titlu – si tagline-ul se modifica din General Settings;
- Bara de navigare – permite utilizatorilor sa gaseasca mai usor informatiile si personalizeaza navigarea pe site. Se poate personaliza din meniul Appearance, optiunea Menus. Stabileste cate pagini vrei sa pastrezi si include link-urile utile;
- Comentarii – pentru a nu permite spammerilor sa posteze comentarii, din Discussion activeaza optiunea de moderare a comentariilor pe site.
Optimizeaza contintul pentru SEO si performanta
Ai facut site-ul, arata impecabil, dar rezultatele inca se lasa asteptate? Site-ul nu este bine clasat in rezultatele furnizate de motoarele de cautare? Inseamna ca site-ul tau nu este inca optimizat SEO.
Daca ai instalat pluginul Yoast SEO de care ti-am pomenit mai sus, va fi usor sa optimizezi site-ul pentru a-i creste vizibilitatea. Optimizeaza permalinkurile, titlurile, subtitlurile, videoclipurile si imaginile.
Viteza site-ul este foarte importanta pentru a fi bine vazut de motoarele de cautare. Daca site-ul tau nu se incarca in mai putin de 3 secunde, este putin probabil ca vizitatorii sa mai astepte. Ei vor prefera sa caute in alta parte ceea ce ii intereseaza. Poti imbunatati performantele site-ului activand memorarea in cache a browserului. Acesta va stoca datele pentru vizitatori si va permie incarcarea mai rapida a site-ului. Pentru acest lucru exista pluginuri pe care le poti instala.
Ocupa-te de securitatea site-ului
Internetul este un loc in care, daca nu iei masurile adecvate, site-ul va fi foarte vulnerabil. Pastreaza-l in siguranta luand cateva masuri precum:
- Consolidarea paginii de administrare si a celei de autentificare;
- Folosirea pluginurilor si a temelor provenite din surse autorizate si de incredere;
- Realizarea backup-urilor periodice;
- Mergi pe HTTPS atunci cand iti creezi un site in WordPress si nu pe HTTP si instaleaza certificarea SSL;
- Instaleaza pluginuri de securitate precum Wordfence, iThemes Security sau Bulletproof.
Analizeaza constant functionarea si castigurile site-ului
Daca tot ai investit timp pentru a crea un site WordPress spectaculos, ocupa-te de el. Foloseste functionalitatile de analiza a site-ului pentru a urmari traficul, ratele de conversie, impactul continutului si alte valori care te vor ajuta sa stabilesti unde sunt probleme si actionezi pentru a imbunatati situatia. Poti folosi Google Analytics, dar si pluginuri precum Jetpack. Pentru monetizarea site-ului tau WordPress si obtinerea de profituri, poti include Google Adsense, poti folosi linkurile afiliate, reclamele sau bannerele.
Crearea unui site in WordPress este primul pas catre construirea unei afaceri de succes si acum o poti face si tu, singur, chiar daca esti incepator. WordPress face ca lucrurile sa devina mult mai usoare si poti gasi tutoriale si informatii despre orice. Afacerile online sunt in crestere, asa ca profita de oportunitate si creeaza-ti site-ul in WordPress!