Principalele domenii de dezvoltare pentru designerii
care vor sa obtina job-ul de vis la o agentie web design
Meseria de web designer este plina de provocari, dar si de satisfactii, indiferent daca vrei un job la o agentie de web design sau vrei sa lucrezi ca freelancer. In acest articol vom vedea care sunt abilitatile pe care trebuie sa le dobandeasca si stapaneasca un web designer cu o cariera de succes.
Ce abilitati trebuie sa dezvolte un web designer?
Pentru a putea crea site-uri atractive din punct de vedere vizual, designerii web trebuie sa aiba abilitati variate. Indiferent daca lucreaza la o agentie de web design sau pe cont propriu, ei trebuie sa fie capabili sa vada site-ul din perspectiva unui utilizator, astfel incat sa ii ofere experiente satisfacatoare. Trebuie sa inteleaga ce cauta utilizatorii care ajung pe acel site si sa se asigura ce au construit o harta facila a site-ului si un wireframes cu partile critice ale site-ului, iar pentru aceasta trebuie sa fie buni in:
- UX/UI si design vizual – pentru a putea imbunatati experienta utilizatorului si a interfetei cu acesta. Va trebui sa invete sa foloseasca psihologia culorilor, a sistemelor cu grila si a fonturilor web, astfel incat sa creeze site-uri cat mai atractive din punct de vedere vizual si, totodata, responsive.
- Utilizarea software-ului de proiectare – adica a instrumentelor pe care le va folosi in munca lui. Ar trebui sa fie familiarizat cu Adobe Photoshop, Sketch si Illustrator care il pot ajuta sa creeze machete, sa proiecteze logo-uri si sa modifice imaginile. Abilitatea de a folosi aceste instrumente il vor ajuta sa ofere site-uri de calitate superioara in ceea ce priveste designul.
- Administrarea unui server web – pentru a putea rezolva problemele in mod cat mai eficient si a intelege functiile serverului.
- Programe de codificare – pe care le vom prezenta mai jos, necesare daca vrei sa lucrezi intr-o agentie de web design.
HTML
Indiferent daca lucreaza la o agentie de web design sau este freelancer, un designer web trebuie sa stie sa codifice si sa fie priceput in HTML (HyperText, Markup Language).
Astfel, ii va fi mai usor sa puna continutul intr-o pagina web si sa ii creeze structura. El trebuie sa stie liniile de codificare pentru punerea titlurilor, a footer-ului, a paragrafelor sau a elementelor grafice. Practic, fara cunostinte solide despre HTML, nici nu te poti numi web designer.
CSS
CSS-ul sau Cascade Style Sheet, este un limbaj de codificare care furnizeaza browserelor informatii despre stilul sau formatarea HTML a unei pagini web.
CSS-ul este necesar pentru a imbunatati aspectul unui site, pentru a ajusta culorile, pentru a schimba fonturile si fundalul paginii.
Javascript
Cu toate ca un designer web nu trebuie sa fie expert in Javascript, abilitatea de a folosi acest limbaj de programare il va ajuta sa creeze un site interactiv si ii asigura un avantaj enorm in fata concurentei.
Agentiile de web design sunt bucuroase sa angajeze web designeri care stiu Javascript, pentru ca acestia sunt exact oamenii de care au nevoie pentru a crea un site cu caracteristici unice.
Abilitati soft de care ai nevoie pentru a lucra la o agentie de web design
Pe langa notiunile tehnice, un web designer de succes are nevoie si de cateva abilitati soft:
- Sa stie sa isi gestioneze timpul – pentru a putea respecta termenele limita. De obicei, mediul de lucru dintr-o agentie web design este unul alert si, daca nu stie sa isi programeze munca pentru a indeplini obiectivele si a satisface cerintele clientilor, nu are cum sa faca fata. Abilitatea de gestionare a timpului ii va permite sa se tina de program, dar si sa aiba timpul disponibil pentru a invata lucruri noi.
- Abilitati de comunicare – pentru a putea colabora eficient cu cei din jur si a se intelege cu clientii. Va trebui sa ii tina la curent cu progresul proiectului la care lucreaza si sa poate clarifica problemele care apar. Abilitatea de a comunica ii va ajuta sa transmita informatia fara echivoc si sa se faca usor de inteles.
- Abilitatea de rezolvare a problemelor – care sa le permita sa gaseasca solutii creative in orice situatie in agentia de web design in care lucreaza;
- Abilitatea de a lucra in echipa – pentru a putea colabora cu ceilalti colegi si a finaliza la timp proiectele mari. De asemenea, va fi util sa se priceapa sa studieze si sa vina cu idei noi, inovatoare, care sa ajute.
- Atentie la detalii – pentru a putea depista erorile si a oferii solutii cat mai bune clientilor.
Iata alte abilitati si domenii de interes de care ar trebui sa tina cont daca vrea sa se angajezi la o agentie de web design sau sa fie freelancer.
Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO)
Toti designerii web ar trebui sa fie capabili sa realizeze optimizarea SEO a unui site. Trebuie sa isi imbunatateasca abilitatile necesare pentru a crea structuri coerente, pagini care se incarca in mai putin de 3 secunde cu aspect prietenos pentru motoarele de cautare.
Daca va fii familiarizat cu modul in care functioneaza motoarele de cautare si stie notiunile necesare in optimizarea SEO, va fi mai usor sa proiecteze si sa creeze site-uri care isi ating obiectivele.
Sistem de management al continutului (CMS)
Familiarizarea cu software-ul CMS ii va ajuta sa proiectezi site-uri performante in cadrul unei agentii de web design. Aplicatia integreaza gestionaraea activelor digitale de grafica incorporate, design, fisiere audio sau video si coduri de programare.
Marketing digital
Un bun designer web trebuie sa stie cum se face marketingul digital si sa cunoasca diferitele strategii folosite in acesta. Va fi de folos sa cunoasca cele mai recente tendinte ale pietei, sa testeze eficient site-ul si sa identifice zonele care trebuie imbunatatite. Totodata, il va ajuta sa proiecteze un site web cu un design inovator, perfect functional.